Under en kvinnas hjärta » Hege Gustava Tjønn
10/08/2017

Under en kvinnas hjärta

Jeg er i Piteå. I Norbotten i Sverige.

“Under en kvinnas hjärta” er en kirkeopera av Leif Janzon og Sven-David Sandström. Den uroppføres i Piteå og går så på turné i kirker i Norrbotten. Mira Bartov har regien, David Björkman dirigerer. I morgen kommer orkesteret, det blir et mindre ensemble på rundt 8 musikere fra Norrbottensmusiken, det skal bli spennende å høre dem.

Operaen handler om tre kvinner fra bibelen; Anna, Elisabeth og Mirjam/Maria. Den behandler alle aspekter rundt det å bli mor, livets under, fortvilelsen når en ikke kan bli mor, panikken når en blir gravid uten å ha ønsket om å bli mor og så videre.
Selv har jeg æren å gestalte Gabrielle; en tre-ånd/engel/indre stemme/ budbærer fra det Guddommelige, og det er en virkelig spennende oppgave. Musikken er lettsunget og sikkert lett tilgjengelig, har faser med kontraster og tydelig beskrivelse av indre konflikter som river i ørene og rister i følelsene, bringer ofte kirkelige elementer uten å bli for behagelig. Teatermusikk.

Regien er ofte koreografisk, mye sies uten ord, historien er beriket og utdypet gjennom det sceniske utgangspunktet som er valgt for denne produksjonen: En kunstner har oppdraget å utsmykke en kirke og skaper en stor skulptur av en hånd. Arbeidet på den tar tretti år, og de tre kvinnene i operaen er samtidig denne kunstneren i tre ulike faser av sitt liv. Ivrig begynner hun på sitt livsverk og har ingen behov for familie, midt i arbeidet begynner hun å lide av lengselen etter å bli mor og redselen som flere aborter fører med seg, ved slutten av arbeidet, når det er så godt som ferdig, gripes hun av tomheten og angsten for framtiden uten Oppgaven.

Operaen behandler tiden som ER, alt som flettes sammen i kirkerommet/kunsten/generasjonenes gang, samtidig som den helt konkret forteller historien om Anna, som ikke trodde hun skulle få barn, men som helt sent i livet fødte Maria og av takknemlighet ga henne til Gud; historien om Elisabeth, som heller ikke trodde hun skulle få bli mor, men som så føder Johannes Døperen; og historien til Maria, som allerede som småbarn ble satt i kloster, og så snart man fryktet at hun skulle bli kjønnsmoden, ble forlovet med enkemannen Josef (som ikke var så begeistret), og som fødte Jesus. På scenen finnes de tre kvinnene, Gabrielle og fire engler/ånder som fungerer som Gabrielles forlengede armer og har funksjon som et gresk kor.

I morgen begynner vi å arbeide i selve kirkerommet, som sagt kommer orkesteret også, det skal bli overordentlig spennende å høre musikken slik den er komponert for aller første gang. Den egentlige premieren for denne musikken! Dessverre er ikke komponisten i Sverige, han er professor i Amerika og kan ikke være tilstede.

Det var det jeg har å berette om dette til nå.
Premieren er jo ved slutten av neste uke, vi får se hvordan publikum og kritikere reagerer!

http://norrbottensmusiken.se/ensembler/pitea-kammaropera/produktioner/2017/under-en-kvinnas-hjarta/

Alt godt,
klem fra Hege Gustava


Dieser Beitrag wurde noch nicht kommentiert

RSS-Feed für Kommentare dieses Beitrags - Die Trackback-Adresse

Einen Kommentar abgebenHege Gustava Tjønn

2013 © Hege Gustava Tjønn  ||   Webdesign: © Die Weberin  ||  Impressum